BUASIR BERDARAH

Buasir atau hemoroid adalah pembengkakan pada vena yang terletak di bahagian rektum dan dubur. Apabila vena ini membonjol keluar ia mengganggu dan menyebabkan membran di sekitarnya membengkak, terasa sakit, perit, gatal dan berdarah. Buasir terjadi disebabkan oleh terlalu tinggi tekanan dalam darah di bahagian rektum, menyebabkan dinding vena darah teregang atau 'memberi' dan membonjol. Kadangkala ia boleh pecah, terutamanya sewaktu meneran.

Faktor pemakanan

Oleh kerana punca utama masalah usus berdarah disebabkan factor najis keras (bergesel dengan dinding usus menyebabkan luka), maka ia berkait rapatdengan pemakanan yang dimakan. Oleh itu, perlunya dietpemakanan yang seimbang bagi melancarkan proses perkumuhan. Antara diet pemakanan yang disyorkan ialah :
  • Kurangkan makanan yang pedas
  • Lebihkan memakan sayur-sayuran, buah-buahan dan ulam-ulaman kampung
  • Perbanyakkan minum air mineral
  • Lebihkan makan makanan yang mengandungi karbohidrat yang tidak melalui proses pemprosesan lanjut, seperti beras perang, roti mil penuh dan sebagainya


Rawatan

Umumnya, penyakit-penyakit keradangan usus seperti colitis dan proktitis boleh dirawat dengan pengambilan ubat sahaja. Bagaimanapun, jika penyakit anda disahkan sebagai kanser usus maka anda harus menjalani pembedahan major sebelum dibantu oleh rawatan sampingan seperti kemoterapi dan radioterapi. Buasir pula boleh dirawat secara ubat-ubatab di peringkat awal dan apabila telah masuk ke peringkat serius (buasir menjulur keluar dari dubur) ia harus dirawat melalui kaedah pembedahan.
Lebih dramatik jika penyakit ini lambat dirawat kerana ia boleh memberi kesan sampingan kepada kencing berdarah, kanser rahim dan penyakit jantung selain ia akan menghakis dinding-dinding organ berdekatan seperti usus besar dan menyebabkan pendarahan di dalam najis.
Seharusnya pesakit terus berjumpa doctor ataupun pakar gastroenterologi dengan serta-merta. Tindakan pantas ini memberi peluang awal kepada doctor untuk mengesan punca atau penyakit yang menyebabkan pendarahan itu sekali gus  memberikan harapan yang lebih cerah kepada pesakit untuk pulih. Malangnya aa diantara kita ini, yang telah mengalami pendarahan dalam najis dalam kuantiti yang sedikit dan memakan masa bertahun-tahun, tetapi ia masih tidak merujuk kepada doctor. Jika pendarahan ini disebabkan oleh penyakit yang bahaya seperti kanser usus, maka kelewatan ini boleh membunuh.
Pemeriksaan boleh dijalankan melalui endoskopi yang mana ia berfungsi untuk mencari punca pendarahan di dalam najis. Jika pendarahan hitam dan puncanya dijangka dari perut atau usus kecil maka endoskopi atas akan dilakukan melalui mulut.

No comments:

Post a Comment