RAWATAN BUASIR
RAWATAN 

Terlebih dahulu anda perlu mengenalpasti penyebabnya, kemudian jauhkan diri anda darinya. Tiada gunanya anda merawat buasir tersebut kemudiannya anda meneruskan semula amalan yang boleh mencetuskan semula keadaan ini. Apabila anda telah bertekad untuk menghapuskan faktor-faktor pencetus buasir, maka barulah anda boleh merawatnya. Terdapat dua matlamat untuk merawat buasir. Pertamanya menghentikan gejala atau simptom (sakit, pedih dan gatal). Keduanya ialah mengecutkan buasir tersebut. 

Mandian Sitz (rendamkan bahagian rektum ke dalam air suam) untuk selama 15-20 minit, 3 hingga 4 kali sehari. Rawatan ini sangat mudah dan berkesan untuk mencapai kedua-dua matlamat di atas. 

Anda boleh membeli ubat krim buasir dan supositori untuk menghilangkan gangguan dan kesakitan tetapi ianya tidak boleh mengecutkan buasir. 

Untuk mengecutkan buasir kepada saiz asalnya, pengubatan semasa adalah berguna. 

Cucikan seluruh bahagian rektum dengan air suam setiap kali anda membuang air besar dan gunakan julap serat pukal (bulk fibre laxative) untuk melembutkan najis. Ini boleh mengelak anda dari meneran semasa membuang air besar. 

Kebanyakan orang mengambil ubat tambahan serat pukal ini setiap hari untuk mengelak dari buasir. Tetapi perlu diingat bahawa serat pukal ini mengambil masa beberapa hari untuk memberi kesan. Jika anda sedang menghidapi buasir dan membuang najis yang keras anda mungkin memerlukan ubat atau julap yang dapat melembutkan segera najis anda untuk mengelakkan anda dari meneran yang boleh memburukkan lagi buasir anda. 

Bagi buasir yang tidak dapat disembuhkan dengan rawatan konsevatif, rawatan yang standard boleh dijalankan iaitu mengikat dengan lingkaran getah (rubber band ligation). Satu atau dua lingkaran getah diikat di sekeliling pangkal buasir. Ini akan menyekat peredaran darah ke buasir tersebut. Dalam masa 7 hingga 10 hari buasir tersebut akan tertanggal keluar. Ikatan lingkaran getah ini hanya digunakan untuk buasir dalaman sahaja. Ia dilakukan tanpa menggunakan ubat bius dan tidak menimbulkan kesakitan. Tetapi anda mungkin mengalami sedikit ketidakselesaan untuk beberapa hari. 

Koagulasi Inframerah - sinaran inframerah dipancarkan selama satu atau dua saat untuk menghentikan bekalan darah ke buasir. Anda mungkin terasa bahang panas ketika prosedur ini dilakukan dan terdapat sedikit pendarahan berlaku dalam beberapa hari selepas itu. Prosedur ini sama juga seperti ikatan lingkaran getah, dilakukan hanya untuk buasir dalaman. Tetapi ianya lebih cepat dan kurang menyebabkan jangkitan. 

Elektrokoagulasi bipolar - Prosedur ini dikenali juga dengan nama Bicap, adalah sama seperti prosedur Koagulasi Inframerah dan ia mempunyai kebaikan dan keburukan yang sama. 

Terapi laser - pancaran laser akan mengewapkan tisu buasir. Tetapi prosedur ini didapati lebih mahal dan tidak menunjukkan sebarang kelebihannya dari prosuder-prosedur lain. Ianya perlu dijalankan dengan berhati-hati dari segi kedalaman dan lokasinya bagi mengelakkan pendarahan dan kesakitan kepada pesakit. 

Pembedahan biasanya dilakukan sebagai langkah terakhir apabila kedua-dua jenis buasir tersebut menjadi semakin teruk dan rawatan-rawatan lain tidak berjaya menyembuhkannya. Kaedah ini didapati berkesan tetapi pesakit terpaksa tinggal di dalam hospital sehari dua dan mengambil masa yang agak lama untuk sembuh berbanding dengan pendekatan-pendekatan lain.

KAEDAH RAWATAN

1. Rawatan bukan invasif
a. Tahap satu: Krim atau minyak urut yang mengandungi sedikit bahan anestetik, agen pelega atau steroid. Gejala ini dapat dihilangkan dengan gabungan perubahan amalan pemakanan, pembuangan najis yang teratur serta mandian air panas setiap hari.
b. Tahap dua: Daflon, sejenis dadah daripada ekstrak sejenis kulit limau, dapat melindungi dan memperkukuh saluran darah di sekitar tisu hemorhoid dan mengurangkan pengembungan urat darah.
2. Prosedur lain:
Rubber band litigation - gelungan getah halus (biasanya satu atau dua) diikat di sekeliling dasar hemorhoid dalaman bagi menyekat peredaran darah. Dalam tempoh 7-10 hari, hemorhoid itu tanggal tanpa rasa sakit. Prosedur ringkas dan tidak menya-kitkan ini dilakukan untuk pesakit luar dan sangat berkesan bagi hemorhoid tahap kedua.
Sclerotherapy - sejenis cecair kimia disuntik di sekeliling salur darah bagi mengempiskan hemorhoid. Prosedur ini jarang dilakukan di Malaysia dan Amerika Utara, tapi popular di United Kingdom.
Pembedahan (surgeri) - jika prosedur lain kurang berjaya dan hemorhoid itu besar, hemorhoidektomi perlu dilakukan. Pemilihan teknik pembedahan bergantung kepada pengalaman peribadi dan latihan teknikal pakar bedah. Hanya teknik yang dilaksana-kan dengan mahir dapat memberikan hasil yang memuaskan.
Pembedahan pemotongan (Exci-sional surgery) - pembedahan ini menyakitkan kerana ia melibatkan pembuangan di bahagian bawah saluran dubur dan kulit, yang kaya dengan pensarafan urat saraf. Bahagian yang luka akan menyebabkan rasa amat sakit dalam tempoh pemulihan.
Hemorhoidektomi stapled - tidak membabitkan  pembedahan  pada bahagian saluran dubur atau kulit yang sensitif. Tisu hemorhoid dan mukosa rektum diikat dan dipotong pada bahagian atas salur dubur yang sensitif tanpa meninggalkan kesan luka yang besar, lalu kurang rasa sakit pada pesakit.

Petikan: Majalah Wanita Disember 2003Rawatan buasir


Penjagaan sendiri di Rumah

Rawatan simptomatik untuk buasir boleh dilakukan di rumah.

Panas Sitz Baths


Duduk dalam beberapa inci air suam tiga kali sehari selama 15-20 minit boleh membantu mengurangkan keradangan buasir.

Ia adalah penting untuk kering di luar kawasan dubur sepenuhnya selepas setiap Sitz mandi untuk mengurangkan kerengsaan kulit sekitar dubur.
Perubahan diet

Peningkatan pengambilan cecair dan serat diet (pelawas) akan mengurangkan potensi untuk sembelit dan mengurangkan tekanan pada rektum dan dubur semasa pergerakan usus, mengurangkan bengkak, ketidakselesaan, dan pendarahan. Serat tambahan juga boleh membantu pukal sehingga najis
najis pelembutPelembut najis boleh membantu tetapi sekali buasir hadir, najis cecair boleh menyebabkan keradangan dan jangkitan dubur. Pengamal penjagaan kesihatan anda dan ahli farmasi adalah sumber yang baik untuk membincangkan penggunaan mereka.
aktiviti Cadangan

Individu dengan buasir tidak perlu duduk untuk jangka masa yang lama dan mungkin mendapat manfaat daripada duduk di atas udara atau getah donat boleh didapati di farmasi tempatan.

Senaman adalah membantu dalam melegakan sembelit dan mengurangkan tekanan ke atas vena hemoroid. Individu perlu digalakkan untuk mempunyai pergerakan usus secepat mungkin selepas menggesa timbul. Sebaik sahaja yang menggesa pas, najis boleh menjadi sembelit dan meneran dengan pergerakan usus boleh berlaku.
Ubat Over-the-Counter

Banyak krim, salap, dan suppositories boleh didapati untuk melegakan gejala dan boleh digunakan untuk keselesaan. Walau bagaimanapun, mereka tidak "mengubati" buasir. Selalunya ia mengandungi ubat numbing atau kortikosteroid untuk mengurangkan keradangan dan bengkak.Makanan terbaik bagi pesakit buasir adalah buah tin. 
Buah tin sangat bermanfaat kepada pesakit buasir, dimana ia dapat membantu mengurangkan bengkak pada buasir dan seterusnya mengecutkannya. Buah tin juga membantu melawaskan kencing dan merawat sakit-sakit badan. Riwayat dari Abu Zar r.a. bahawa Nabi SAW dihadiahkan satu bekas buah tin, lalu Nabi SAW mengajak sahabat-sahabatnya makan. Nabi pun turut sama makan. Kemudian baginda SAW bersabda “Kalau aku perkatakan tentang buah yang diturunkan dari syurga, nescaya aku katakan inilah dia kerana buah-buahan syurga tidak berbiji. Oleh itu makanlah buah ini. Sesungguhnya dia menghentikan penyakit buasir, serta bermanfaat untuk sakit-sakit badan.”


Kandungan nutrisi terkandung dalam buah tin kering adalah seperti berikut: Protin 4.3gm; Lemak 1.3gm; Mineral 2.4gm; Serat 5.6gm; Karbohidrat 63.4gm; Tenaga 274 kcal; Kalsium 126mg; Forforus 77mg; Zat besi 3mg; Vitamin C 1mg.Terdapat 2 jenis buah tin iaitu jenis kering dan jenis basah (segar) iaitu lebih kurang 23%. Buah tin yang kering didapati membekalkan 6 kali lebih kalori daripada jenis basah (segar). Pengeringan buah tin telah mengakibatkan pemekatan nutrisi di dalamnya dimana ianya menjadi lebih kaya dengan protin, lemak, karbohidrat. vitamin dan mineral terutamanya kalsium, zat besi dan potasium. Kandungan sodiumnya pula sangat rendah. 

No comments:

Post a Comment